Oto kolejny wpis na temat kultury hiszpańskiej. Dzisiaj
trochę spóźniony artykuł na temat Wielkanocy. Miłego czytania!:)
- Wielkanoc w Hiszpanii to „święto świąt” i „uroczystość
uroczystości”. To najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie obchodzone
jest z niezwykłym przepychem.
- W miejscowości Valcarlos, także w Nawarze, co roku obchodzi się
Niedzielę Zmartwychwstania wesołymi tańcami w wykonaniu bolantes. Bolantes ubrani
są w białe koszule z kolorowymi jedwabnymi wstążkami powiewającymi na plecach,
białe spodnie z galonami i małymi dzwoneczkami.
- W wielu miejscowościach wychodzi się w wielkanocny poranek na
ulicę na tak zwaną „Procesję Spotkania”. Według tradycji Jezus po
zmartwychwstaniu najpierw ukazał się Matce, aby pocieszyć Ją w bólu i rozpaczy.
W Avili ma miejsce procesja Chrystusa Zmartwychwstałego. Z dwóch różnych
punktów wyruszają w tym samym czasie dwie procesje: Jezusa i Matki Bożej. Przed
katedrą i przy biciu dzwonów dochodzi do radosnego spotkania. Po zakończeniu
procesji rozpoczyna się wspólne świętowanie (romeria), które trwa cały dzień.
Podobny zwyczaj nazywa się el encuentro to zwyczaj
“spotykania się” w czasie procesji figur Chrystusa Zmartwychwstałego i Matki
Bożej rankiem w Niedzielę Wielkanocną. Dwie procesje zaczynają na znak biec i w
momencie, jak 2 figury sie spotykają, podrzuca się je lekko do góry.
- Co do tradycyjnego jedzenia: w mieście Zamora po procesji hotelarze
zapraszają na dos y pingada, czyli dwa jajka, szynkę i chleb. Natomiast
w Madrycie czy w León wszyscy idą na churros, czyli coś w rodzaju
obwarzanka, oraz gorącą czekoladę. W Sewilli spożywa się typowe dla świąt posiłki
jak ciecierzyca ze szpinakiem, dorsz w pomidorach, torrijas (słodkie smażone placuszki z chleba maczanego
w osłodzonym mleku z dodatkiem cynamonu i olejku pomarańczowego).
- Innym zwyczajem wielkanocnym jest masowe granie na bębnach w
grupach liczących setki albo tysiące ludzi zgromadzonych na wielkich placach
miejskich. Najbardziej znanym występem jest pokaz w regionie Aragón. W całym
kraju rodziny świętują przy suto zastawionych stołach z obowiązkowym smakołykiem
wielkanocnym, jakim jest mona de
pascua, czyli słodkie ciasto drożdżowe z posypką, udekorowane
jajkiem. W cukierniach można kupić przeróżne odmiany tego wypieku, czekoladowe,
z kremem, dekoracjami, piórami, figurkami świętych etc. Nie zmienił się zwyczaj
obdarowywania moną chrześniaków
przez ich chrzestnych.
- Wszystkie procesje są przygotowywane na kilka miesięcy przed
Wielkanocą, kiedy to uczestnicy uczą się protokołu, kroków.
Torrijas
El encuentro
Mona de pascua
Churros
No hay comentarios:
Publicar un comentario