Busca en este blog:

4/29/2013

Wielkanoc w Hiszpanii



Oto kolejny wpis na temat kultury hiszpańskiej. Dzisiaj trochę spóźniony artykuł na temat Wielkanocy. Miłego czytania!:)
- Wielkanoc w Hiszpanii to „święto świąt” i „uroczystość uroczystości”. To najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie obchodzone jest z niezwykłym przepychem.
- W miejscowości Valcarlos, także w Nawarze, co roku obchodzi się Niedzielę Zmartwychwstania wesołymi tańcami w wykonaniu bolantes. Bolantes ubrani są w białe koszule z kolorowymi jedwabnymi wstążkami powiewającymi na plecach, białe spodnie z galonami i małymi dzwoneczkami.
- W wielu miejscowościach wychodzi się w wielkanocny poranek na ulicę na tak zwaną „Procesję Spotkania”. Według tradycji Jezus po zmartwychwstaniu najpierw ukazał się Matce, aby pocieszyć Ją w bólu i rozpaczy. W Avili ma miejsce procesja Chrystusa Zmartwychwstałego. Z dwóch różnych punktów wyruszają w tym samym czasie dwie procesje: Jezusa i Matki Bożej. Przed katedrą i przy biciu dzwonów dochodzi do radosnego spotkania. Po zakończeniu procesji rozpoczyna się wspólne świętowanie (romeria), które trwa cały dzień.  Podobny zwyczaj nazywa się el encuentro to zwyczaj “spotykania się” w czasie procesji figur Chrystusa Zmartwychwstałego i Matki Bożej rankiem w Niedzielę Wielkanocną. Dwie procesje zaczynają na znak biec i w momencie, jak 2 figury sie spotykają, podrzuca się je lekko do góry.
- Co do tradycyjnego jedzenia: w mieście Zamora po procesji hotelarze zapraszają na dos y pingada, czyli dwa jajka, szynkę i chleb. Natomiast w Madrycie czy w León wszyscy idą na churros, czyli coś w rodzaju obwarzanka, oraz gorącą czekoladę. W  Sewilli spożywa się typowe dla świąt posiłki jak ciecierzyca ze szpinakiem, dorsz w pomidorach, torrijas (słodkie smażone placuszki z chleba maczanego w osłodzonym mleku z dodatkiem cynamonu i olejku pomarańczowego).
- Innym zwyczajem wielkanocnym jest masowe granie na bębnach w grupach liczących setki albo tysiące ludzi zgromadzonych na wielkich placach miejskich. Najbardziej znanym występem jest pokaz w regionie Aragón. W całym kraju rodziny świętują przy suto zastawionych stołach z obowiązkowym smakołykiem wielkanocnym, jakim jest mona de pascua, czyli słodkie ciasto drożdżowe z posypką, udekorowane jajkiem. W cukierniach można kupić przeróżne odmiany tego wypieku, czekoladowe, z kremem, dekoracjami, piórami, figurkami świętych etc. Nie zmienił się zwyczaj obdarowywania moną chrześniaków przez ich chrzestnych.
- Wszystkie procesje są przygotowywane na kilka miesięcy przed Wielkanocą, kiedy to uczestnicy uczą się protokołu, kroków. 


Torrijas